Wat hij/zij nog meer wilt weten
Veelgestelde vragen
Het initiatief om hulp in te schakelen komt vaak bij slechts één van de partners vandaan. Niet alle ‘wederhelften’ zijn direct even enthousiast. Het is ook niet zomaar iets om met een ander over zoiets intiems als jullie relatie te praten. Omdat er vaak nog veel vragen zijn over hoe het er in de praktijk in toe gaat hebben we een aantal van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
Gaan jullie onze ruzie oplossen?
Veel stellen hebben in de therapie de neiging om de ruzies nog eens even dunnetjes over te doen. Willen de therapeut betrekken en zoeken hun gelijk bij de therapeut. (“Zeg jij ook eens dat dit niet normaal is…” )
Zo werkt het dus niet. Een therapeut is geen scheidsrechter en gaat niet oordelen over goed en fout. De uitdaging voor jullie is om niet alleen te kijken op het niveau van acties én gedrag maar ook het gesprek aan te gaan over wat dit gedrag veroorzaakt. Welke behoeftes of angsten er onder liggen én hoe deze dit gedrag triggeren. Door je eigen behoefte te herkennen en te benoemen wordt het voor je partner makkelijker om het gedrag wat hieruit voortkomt te plaatsen.
Wat is EFT?
Wanneer ga je in relatietherapie?
Vaak speelt er namelijk veel meer dan alleen aan de oppervlakte zichtbaar is. In plaats van te oordelen of in de aanval te gaan, maken we de dieperliggende laag zichtbaar en gaan we hiermee aan de slag. Het effect: wederzijds begrip, veiligheid, emotionele verbinding en warmte. Er ontstaat weer lucht en ruimte voor jullie om écht samen te zijn.
Wat is de basis van EFT-relatietherapie?
Gaat het dan alleen maar over emoties?
Emoties zijn onze supersnelle informatieverwerkingsmachines! Emoties zijn belangrijk voor onze overleving. We voelen het aan als er gevaar dreigt en voelen wanneer het ergens veilig of prettig is. Emoties zetten ons in beweging: we gaan ergens op af als het aantrekkelijk of fijn is. We gaan iets uit de weg als we ergens bang voor zijn. Dat is de sterkste motivator van ons gedrag. Emoties zijn ‘besmettelijk’: we nemen emoties snel over van elkaar. Dat is mooi, maar ook lastig in relaties.
Wat is gehechtheid?
Waarom is hechting belangrijk?
Wat zijn hechtingsbehoeften?
Een aantal veel voorkomende hechtingsbehoeften is:
- Behoefte om geaccepteerd te worden
- Behoefte aan nabijheid
- Behoefte om begrepen te worden
- Behoefte om belangrijk gevonden te worden
- Behoefte om je geliefd te voelen
- Behoefte aan waardering
- Behoefte dat je partner jouw goede eigenschappen benoemt
Wat is hechtingsgedrag?
Hoe zinvol is relatietherapie?
De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen. Tegelijkertijd is er ook het verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken, verwachtingen.
Mijn partner is vreemdgaan, heeft het nog zin om in therapie te gaan?
We spelen niet the blame game, er is niet een dader en een slachtoffer. Wat de aanleiding ook is er zijn altijd twee partijen.
Welke annuleringstermijn hanteren jullie?
Bij het boeken van een afspraak is het van groot belang dat zowel de klant als de dienstverlener zich aan de gemaakte afspraken houden. Om een efficiënte planning te waarborgen en om de continuïteit van onze dienstverlening te kunnen garanderen, hanteren wij een annuleringstermijn van 48 uur. Dit betekent dat een afspraak uiterlijk 48 uur van tevoren geannuleerd dient te worden.
Indien een annulering binnen 48 uur van de geplande afspraak plaatsvindt, zijn wij helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.
Dit is omdat:
– Inkomstenderving: Het is vaak lastig om op korte termijn een nieuwe klant in te plannen, wat betekent dat we inkomsten mislopen.
– Planningskosten: Het annuleren en opnieuw plannen van afspraken kost tijd en moeite.
– Voorbereidingskosten: Soms zijn er al kosten gemaakt voor de voorbereiding van je afspraak, zoals het reserveren van materialen.
Als je binnen 48 uur voor de afspraak annuleert, brengen we daarom 100% van de kosten van de geplande dienst in rekening.
We begrijpen dat er altijd iets kan gebeuren waardoor je een afspraak moet annuleren. We vragen je om, indien mogelijk, ons tijdig op de hoogte te stellen. Je kunt je afspraak eenvoudig zelf herplannen via de Calendly-link die in je digitale afspraakagenda staat. Dank je wel voor je begrip en medewerking. Als je vragen hebt over ons annuleringsbeleid, neem dan gerust contact met ons op.
Kan je de relatie weer oppakken als een van de partners een affaire had?
Ja, het is mogelijk om een relatie weer op te pakken nadat een van de partners een affaire heeft gehad, maar het vereist veel werk, geduld en toewijding van beide partners.
Professionele hulp van een relatietherapeut kan enorm nuttig zijn om de onderliggende problemen aan te pakken en communicatievaardigheden te verbeteren. Open en eerlijke communicatie is essentieel; beide partners moeten kunnen praten over wat er is gebeurd, hoe ze zich voelen, en wat ze nodig hebben om verder te kunnen gaan. Dit kan pijnlijk en moeilijk zijn, maar het is cruciaal voor herstel.
De partner die de affaire had, moet volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun acties zonder excuses te maken of de schuld op de ander te schuiven. Daarnaast moet de partner die bedrogen is ook bereid zijn om te kijken naar zijn of haar aandeel in de aanloop naar de affaire. Dit betekent niet dat de schuld bij hen ligt, maar zelfreflectie kan helpen bij het begrijpen van dynamieken binnen de relatie die bijgedragen kunnen hebben aan de afstand tussen de partners.
Vertrouwen is een van de belangrijkste aspecten die hersteld moeten worden. Dit kan tijd kosten en vereist consistentie en transparantie van de partner die vreemdging. Vergeving is ook een cruciaal onderdeel van het herstelproces. Het betekent niet dat de daad wordt goedgekeurd, maar dat er wordt gekozen om verder te gaan zonder wrok.
Het is belangrijk om de emotionele verbinding te herstellen door samen tijd door te brengen, wederzijdse interesses te herontdekken en opnieuw een gevoel van intimiteit en nabijheid op te bouwen. Zelfreflectie en persoonlijke groei zijn eveneens belangrijk; beide partners kunnen baat hebben bij zelfreflectie om te begrijpen wat er fout is gegaan en hoe ze persoonlijk kunnen groeien om een sterkere relatie op te bouwen. Elke relatie is uniek en wat voor het ene paar werkt, werkt misschien niet voor het andere. Het belangrijkste is dat beide partners bereid moeten zijn om de inspanning te leveren om de relatie te herstellen.
Hoe ziet relatietherapie eruit?
Wat als mijn partner relatietherapie niet ziet zitten?
Wat als mijn partner tijdens de sessies niet eerlijk is?
Daar moet je ons in uiteraard wel eerst voor vertrouwen, daarvoor moet die klik er zijn. Vandaar dat we werken met een gratis 1e kennismaking
Waarom is de klik met de therapeut belangrijk?
Hoelang duren de sessies?
Sessies duren 1 uur en 15 minuten.
Hoeveel tijd zit er tussen de afspraken?
Het is prettig om tussen de sessies even de tijd te hebben om met de inzichten aan de slag te gaan of om het er samen nog eens goed over te hebben. We plannen daarom regulier elke twee weken 1 sessie. Is de druk erg hoog en lukt het even niet om samen door te praten dan is het altijd mogelijk om vaker af te spreken.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Wat kost relatietherapie
Het tarief is 197,50 per sessie van 75 minuten. Dit tarief is incl btw.
Hoe betaal ik?
Wordt relatietherapie vergoed?
Is relatietherapie fiscaal aftrekbaar?
Vraag tijdens je intake naar de fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers.
Wat is de rol van gehechtheid binnen de relatietherapie?
Bij EFT vormen hechting en emoties de basis voor iedere behandeling. De emoties wijzen de therapeut de weg naar die zaken die voor jou en je partner heel belangrijk zijn.
Hechting is de manier waarop we ons verbinden met elkaar. Die verbinding wordt beïnvloed door de manier waarop we zélf zijn grootgebracht. Als we bij veilige ouders zijn opgevoed dan ontstaat er een basis van vertrouwen in de ander en in de wereld. Als we veel onveiligheid in onze opvoeding hebben ervaren zien we de wereld als een onveilige, onvoorspelbare plek. De hechtingsstijl die je ontwikkeld hebt bepaalt hoe je het gedrag van je partner zult beoordelen en hoe jij je relatie zult vormgeven.
Is er een verschil tussen een relatietherapeut en een relatiecoach?
Wanneer stopt de relatietherapie?
Relatietherapie brengt helderheid. De relatietherapeut helpt jullie helder te krijgen hoe jullie het nu samen doen. Wat de patronen in jullie relatie zijn en hoe jullie met elkaar communiceren. Hoe jullie omgaan met je eigen wensen en die van je partner. Maar ook, wat jullie individuele bijzonderheden en patronen zijn die je meebrengt in de relatie. Door deze helder te krijgen, kunnen jullie onderzoeken hoe het anders kan, op een manier die beter bij jullie past. Al na een paar sessies zul je ontdekken dat het lukt om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan. De therapie stop wanneer jullie beiden vertrouwen hebben dat jullie het vanaf nu zelf kunnen. Dit kan al na een sessie of 4 maar meestal zijn er 6 tot 8 sessies nodig.
Hoe vaak spreken we af?
We zien stellen gemiddeld zo’n zes tot acht keer. Tussen de eerste sessies zit meestal maximaal 2 weken. De sessies kunnen in een latere fase van de therapie optioneel wat verder uit elkaar gepland worden.
Wat is een seksuoloog?
Een seksuoloog is vaak een Gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut, orthopedagoog-generalist of arts, die is gespecialiseerd in het diagnosticeren en zelfstandig behandelen van seksuele problemen. Deze problemen hangen meestal samen met andere lichamelijke en/of psychische en/of relationele problemen.
Wat is de NVSS
De NVVS, de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, is een vereniging die zich inzet voor het bevorderen van de kwaliteit van de seksuologie en het behartigen van de belangen van haar leden. De vereniging telt momenteel meer dan 650 leden uit verschillende disciplines, waaronder psychologen, artsen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.
Wat is AIGR?
Het AIGR is Amsterdams Instituut voor Gezinstherapie en Relatietherapie. Kenmerkend aan de opleiding bij het AIGR is het kijken vanuit een integratief perspectief naar systemen. Leerlingen maken kennis met de verschillende systemische ziens- en werkwijzen, zodat ze een breed en kleurrijk palet van kennis en vaardigheden ontwikkelen voor hun specifieke werksituatie.
Contact
Staat jouw vraag er niet tussen?
Via onderstaande knop kun je ons een mail sturen. We zullen je vraag dan persoonlijk beantwoorden én opnemen in deze f.a.q.
Liever een persoonlijk antwoord? Plan dan een vrijblijvende kennismaking.