Wat hij/zij nog meer wilt weten

Veelgestelde vragen

Het initiatief om hulp in te schakelen komt vaak bij slechts één van de partners vandaan. Niet alle ‘wederhelften’ zijn direct even enthousiast. Het is ook niet zomaar iets om met een ander over zoiets intiems als jullie relatie te praten.  Omdat er vaak nog veel vragen zijn over hoe het er in de praktijk in toe gaat hebben we een aantal van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Gaan jullie onze ruzie oplossen?

 Veel stellen hebben in de therapie de neiging om de ruzies nog eens even dunnetjes over te doen. Willen de therapeut betrekken en zoeken hun gelijk bij de therapeut.  (“Zeg jij ook eens dat dit niet normaal is…” )

Zo werkt het dus niet. Een therapeut is geen scheidsrechter en gaat niet oordelen over goed en fout. De uitdaging voor jullie is om niet alleen te kijken op het niveau van acties én gedrag maar ook het gesprek aan te gaan over wat dit gedrag veroorzaakt. Welke behoeftes of angsten er onder liggen én hoe deze dit gedrag triggeren. Door je eigen behoefte te herkennen en te benoemen wordt het voor je partner makkelijker om het gedrag wat hieruit voortkomt te plaatsen.

Wat is EFT?

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: de basis van iedere relatie.*

Wanneer ga je in relatietherapie?

Elke relatie kent haar eigen problemen en uitdagingen. Dat is heel normaal en zelfs gezond; jullie zijn tenslotte twee verschillende mensen. Worden de problemen steeds groter en zwaarder, duren ze al lange tijd en komen jullie er samen niet meer uit? Dan is relatietherapie wellicht de oplossing.

Vaak speelt er namelijk veel meer dan alleen aan de oppervlakte zichtbaar is. In plaats van te oordelen of in de aanval te gaan, maken we de dieperliggende laag zichtbaar en gaan we hiermee aan de slag. Het effect: wederzijds begrip, veiligheid, emotionele verbinding en warmte. Er ontstaat weer lucht en ruimte voor jullie om écht samen te zijn.

Wat is de basis van EFT-relatietherapie?

EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. Deze inzichten samen vormen de basis voor ‘EFT voor stellen’.

Gaat het dan alleen maar over emoties?

Emoties zijn de basis van EFT-relatietherapie. Wat speelt er bij jou? Wat speelt er bij je partner? Behoeften, verwachtingen en verlangens uitspreken en écht naar elkaar luisteren is een kunst. Relatietherapie biedt ondersteuning en begeleiding, zodat er weer ruimte ontstaat om elkaar te zien en te horen op dit vlak. Het leert jullie te praten over de ervaren emoties om zo de binnenwereld van een ander weer te kunnen begrijpen. Hier is open en op emotie gerichte communicatie essentieel voor.

Emoties zijn onze supersnelle informatieverwerkingsmachines! Emoties zijn belangrijk voor onze overleving. We voelen het aan als er gevaar dreigt en voelen wanneer het ergens veilig of prettig is. Emoties zetten ons in beweging: we gaan ergens op af als het aantrekkelijk of fijn is. We gaan iets uit de weg als we ergens bang voor zijn. Dat is de sterkste motivator van ons gedrag. Emoties zijn ‘besmettelijk’: we nemen emoties snel over van elkaar. Dat is mooi, maar ook lastig in relaties.

Wat is gehechtheid?

EFT baseert zich op de gehechtheidstheorie en gaat ervan uit dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zich hechten aan de belangrijkste ander in hun leven.

Waarom is hechting belangrijk?

Gehechtheid is het gebruik van een prettig persoon als veilige basis om de wereld te exploreren en als veilige haven om terug te keren. Het voelt veilig wanneer de ander er voor je is, beschikbaar is en op je reageert wanneer je die ander nodig hebt en dat diegene in staat is op je te reageren op een manier die voor jou prettig is.

Wat zijn hechtingsbehoeften?

Een aantal veel voorkomende hechtingsbehoeften is:

  • Behoefte om geaccepteerd te worden
  • Behoefte aan nabijheid
  • Behoefte om begrepen te worden
  • Behoefte om belangrijk gevonden te worden
  • Behoefte om je geliefd te voelen
  • Behoefte aan waardering
  • Behoefte dat je partner jouw goede eigenschappen benoemt

Wat is hechtingsgedrag?

Hoe zinvol is relatietherapie?

Zo’n 75 procent van de cliënten heeft baat bij relatietherapie. Ze zijn tevredener over hun relatie, ervaren meer binding met hun partner, zijn aardiger tegen elkaar en kunnen de dagelijkse taken beter verdelen.

De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen. Tegelijkertijd is er ook het verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken, verwachtingen.

Mijn partner is vreemdgaan, heeft het nog zin om in therapie te gaan?

We spelen niet the blame game, er is niet een dader en een slachtoffer. Wat de aanleiding ook is er zijn altijd twee partijen.

Kan je de relatie weer oppakken als een van de partners een affaire had?

Hoe ziet relatietherapie eruit?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, ontwikkeld door Dr. Sue Johnson. Met deze methode leer je steeds beter je eigen en elkaars gevoelens, behoeften en angsten te begrijpen. Hierdoor word je langzaam weer bereikbaar voor elkaar. Een belangrijke stap is om te onderzoeken welke interactiepatronen problemen geven in jullie relatie en deze te doorbreken. Naarmate je meer zicht krijgt op je eigen behoeftes en leert om steun en begrip bij elkaar te vragen, kan een nieuwe basis ontstaan om samen verder te gaan

Wat als mijn partner relatietherapie niet ziet zitten?

Ook als je partner in eerste instantie niet staat te springen, kan een vrijblijvende kennismaking helpen om twijfels te bespreken of vooroordelen weg te nemen. Enige commitment is natuurlijk wel nodig. Relatietherapie is hard werken, maar kan veel opleveren. Als één van jullie al heeft besloten de relatie te beëindigen, is relatietherapie niet meer zinvol. In dat geval kan een kort traject gebruikt worden om goed uit elkaar te gaan, zeker als er kinderen zijn.

Wat als mijn partner tijdens de sessies niet eerlijk is?

Het is voor ons belangrijk om te merken dat jullie er beiden echt voor willen gaan. Dat de bereidheid om te werken aan de relatie van twee kanten komt. Van jullie vergt dit lef en openheid. Het is niet makkelijk wat we gaan doen en je zult onze begeleiding het gaan hebben over zaken waar je niet vaak over praat of hebt nagedacht. Wellicht leggen we zaken bloot die je al een hele tijd toedekt. Raken we thema’s waar jullie samen met een grote boog omheen gaan. Van ons vraagt dit discretie en het vermogen om te blijven staan tijdens gesprekken die emotioneel en beladen zijn, met boosheid en verdriet, angst en schaamte. Van jullie vraagt dit openheid en eerlijkheid. Daar begin het mee.

Daar moet je ons in uiteraard wel eerst voor vertrouwen, daarvoor moet die klik er zijn. Vandaar dat we werken met een gratis 1e kennismaking

Waarom is de klik met de therapeut belangrijk?

Wanneer jij je vrij en op je gemakt voelt praat je makkelijker en opener over wat er echt aan de hand is. Jij en je partner moeten je beiden comfortabel-, gehoord- en begrepen voelen. Aan een half woord genoeg hebben in plaats van alles heel uitvoerig te moeten bespreken, uitleggen of ondertitelen. Na een sessie wil je het gevoel hebben dat de therapeut jullie goed gezien heeft en de kern van jullie probleem doorgrond. Dat kan best confronterende momenten opleveren, maar juist daarvoor moet er in de basis vertrouwen zijn.

Hoelang duren de sessies?

Sessies duren 1 uur en 15 minuten.

Hoeveel tijd zit er tussen de afspraken?

Het is prettig om tussen de sessies even de tijd te hebben om met de inzichten aan de slag te gaan of om het er samen nog eens goed over te hebben. We plannen daarom regulier elke twee weken 1 sessie. Is de druk erg hoog en lukt het even niet om samen door te praten dan is het altijd mogelijk om vaker af te spreken.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Veelal is er na 6 tot 10 sessies al veel verbetering behaald. Mijn doel is het traject zo kort mogelijk te houden, maar wel zo lang als nodig is. Hierin hebben jullie zelf een doorslaggevende stem.

Wat kost relatietherapie

Het tarief is 197,50 per sessie van 75 minuten. Dit tarief is incl btw.

Hoe betaal ik?

We rekenen naar elke sessie af. Snel en makkelijk met een Tikkie. Dit scheelt een hoop administratie wat ons weer helpt het tarief scherp te houden en te doen waar we goed in zijn. Het begeleiden van stellen.

Wordt relatietherapie vergoed?

Helaas wordt relatietherapie niet vergoed in de basisverzekering. Wanneer je aanvullend verzekerd bent wordt in enkele gevallen een deel vergoed. Vraag dit zelf na bij je zorgverzekering. Meestal moet je relatietherapie zelf betalen. Je kunt het zien als een investering in jezelf, in je relatie en in je toekomst.

Is relatietherapie fiscaal aftrekbaar?

Vraag tijdens je intake naar de fiscale voordelen voor zelfstandig ondernemers.

Wat is de rol van gehechtheid binnen de relatietherapie?

Bij EFT vormen hechting en emoties de basis voor iedere behandeling. De emoties wijzen de therapeut de weg naar die zaken die voor jou en je partner heel belangrijk zijn.

Hechting is de manier waarop we ons verbinden met elkaar. Die verbinding wordt beïnvloed door de manier waarop we zélf zijn grootgebracht. Als we bij veilige ouders zijn opgevoed dan ontstaat er een basis van vertrouwen in de ander en in de wereld. Als we veel onveiligheid in onze opvoeding hebben ervaren zien we de wereld als een onveilige, onvoorspelbare plek. De hechtingsstijl die je ontwikkeld hebt bepaalt hoe je het gedrag van je partner zult beoordelen en hoe jij je relatie zult vormgeven. 

Is er een verschil tussen een relatietherapeut en een relatiecoach?

Wanneer stopt de relatietherapie?

Circa. 6 sessies.

Relatietherapie brengt helderheid. De relatietherapeut helpt jullie helder te krijgen hoe jullie het nu samen doen. Wat de patronen in jullie relatie zijn en hoe jullie met elkaar communiceren. Hoe jullie omgaan met je eigen wensen en die van je partner. Maar ook, wat jullie individuele bijzonderheden en patronen zijn die je meebrengt in de relatie. Door deze helder te krijgen, kunnen jullie onderzoeken hoe het anders kan, op een manier die beter bij jullie past. Al na een paar sessies zul je ontdekken dat het lukt om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan. De therapie stop wanneer jullie beiden vertrouwen hebben dat jullie het vanaf nu zelf kunnen. Dit kan al na een sessie of 4 maar meestal zijn er 1 á 2 sessies meer nodig.

Hoe vaak spreken we af?

Tussen de eerste sessies zit meestal maximaal 2 weken. De sessies daarna kunnen op jullie verzoek wat verder uit elkaar gepland worden.

Contact

Staat jouw vraag er niet tussen?

Via onderstaande knop kun je ons een mail sturen. We zullen je vraag dan persoonlijk beantwoorden én opnemen in deze f.a.q.
Liever een persoonlijk antwoord? Plan dan een vrijblijvende kennismaking.