Veilig, angstig, vermijdend of alles in de mix?

door | Onderzoeken

In de romantische liefde met een partner is het hechtingsproces vergelijkbaar met het hechtingsproces tussen ouder (moeder) en kind. De manier waarop je je hecht aan je geliefde is afhankelijk van de wijze waarop je hechtingsproces in je gezin van herkomst is verlopen. We vormen hier, op basis van deze eerste ervaringen, een beeld van hoe de wereld eruit ziet. We bepalen of we (altijd) van een ander op aan kunnen. We ervaren (testen) hoe een ander er voor ons is en of we vanuit haar (hem) de wereld veilig kunnen ontdekken. Hoe onze ouder(s) ons ontvangt, steunt en vrijheid biedt vormt ons. Dit beeld noemen we ook wel een intern werkmodel of schema. Deze eerste ervaringen met hechting ‘hoe we het geleerd hebben’ heeft een grote invloed op hoe we ons later in relaties gedragen. Ze vormen jouw hechtingsstijl.

Er zijn online diverse vragenlijsten te vinden die je kunnen helpen met jouw hechtingsstijl vast te stellen. Een bekende vragenlijst is die van Sue Johnson, grondlegger van EFT. Deze vragenlijst is vrij toegankelijk via Psychologie Magazine en kun je bereiken via deze link (url).

De uitkomstmogelijkheden

Nog even geen zin in de hele test maar wel nieuwsgierig naar de stijlen? Deze lees je hier:
(Credits Psychologie Magazine):

“Weten hoe je gehecht bent geeft meer inzicht in je liefdesleven en helpt je zo nodig te veranderen. De meeste mensen herkennen zichzelf in meer of mindere mate in een van de stijlen. Steeds meer onderzoek bevestigt ook dat het geen statische hokjes zijn, maar dimensies waarop we hoger of lager kunnen scoren. Hoe prettig of onprettig we ons voelen bij intimiteit, en hoe zeker of onzeker over de liefde en beschikbaarheid van onze partner. ‘Veiligen’ voelen zich zeker in de liefde en prettig bij intimiteit; ‘angstigen’ voelen zich prettig bij intimiteit maar onzeker over de liefde; ‘vermijders’ voelen zich zeker over de liefde maar onprettig bij intimiteit. Daarbinnen zijn eindeloos veel gradaties.

 

Angstig gehecht
Je houdt ervan om dicht bij je romantische partner te zijn en hebt het vermogen om heel intiem te zijn. Je voelt je wel vaak onzeker of de ander dat net zo graag wil als jij. Relaties kosten je waarschijnlijk veel emotionele energie, je bent er veel mee bezig of je relatie wel goed genoeg is, en je bent  gevoelig voor kleine signalen van de ander. Veranderingen in de stemming van je partner kun je snel op jezelf betrekken, je hebt relatief veel behoefte aan bevestiging. Als je partner je veel veiligheid en geruststelling biedt, dan kunnen je angsten verminderen en kun je veiliger gehecht raken. Ook relatietherapie en goede vriendschappen kunnen hierbij helpen.

Veilig gehecht
Het is heel vanzelfsprekend voor je om warm en liefdevol voor je partner te zijn. Je geniet van de intimiteit met je partner en bent niet voortdurend bezig met je relatie. Je neemt alles zoals het komt en geniet ervan. Je bent afgestemd op je partner en kunt zijn of haar signalen goed lezen, en je spreekt helder je wensen en behoeften uit. Je deelt je frustraties en successen met je partner en je bent er voor je partner als dat nodig is.

Vermijdend gehecht
Het is voor jou heel belangrijk om je zelfstandheid en onafhankelijkheid te behouden en je wilt graag autonomie in de relatie. Ook al wil je wel nabijheid in relaties, je vindt te veel nabijheid snel ongemakkelijk. Je houdt je partner het liefst op een bepaalde afstand. Je bent waarschijnlijk niet veel bezig met je relatie en piekert niet over afwijzing. Je stelt je niet zo snel open voor een partner, en partners klagen misschien wel eens over je emotionele afstand en geslotenheid. Je bent allergisch voor controle door je partner: een relatie kan al snel versitkkend aanvoelen. Met bijvoorbeeld relatietherapie kun je erin slagen om je relatiepatronen te veranderen en veiliger gehecht te raken.

Combinatie van angstig en vermijdend
Soms wordt ook nog een vierde hechtingsstijl genoemd, namelijk angstig-vermijdend gehecht. Deze stijl komt bij maar ongeveer 5 procent van de mensen voor. Herken jij je in deze stijl, dan ben je niet graag alleen, maar vind je het ook moeilijk om je partner volledig te vertrouwen of je afhankelijk op te stellen. En je bent bang om gekwetst te worden als je te vertrouwelijk wordt met je partner.”

 

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over hoe relatietherapie in zijn werk gaat of komen er termen voorbij die je nu nog even niets zeggen? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen.
Liever persoonlijke toelichting?
Plan dan een vrijblijvende intake!